تلاش جهانی برای تولید واكسن كرونا به كجا رسید
رژیم آسان: عملیات برای ساخت دارو و واکسن برای درمان بیماری کووید-19 از همان اولین روزهای شیوع این ویروس در نقاط مختلف جهان شروع شد و غول های بزرگ داروسازی برای تولید هرچه سریع تر واکسن این بیماری با هم به رقابت پرداختند.
به گزارش پایگاه اینترنتی ام. اس. ان نیوز، سازمان جهانی بهداشت اعلام نمود که هم اکنون بیش از ۲۳۰ شرکت داروسازی در نقاط مختلف دنیا در حال ساخت واکسن کرونا هستند و ۶۰ واکسن مرحله آزمایش های بالینی روی انسان را طی می کنند که ۲۰ مورد از آنها به مراحل نهایی آزمایش رسیده اند و حداقل ۸۵ واکسن در مرحله پیش بالینی و آزمایش روی حیوانات فعال می باشند.
سه واکسن شرکت های داروسازی «فایزر» و «بایون تک»، «مدرنا» و «آکسفورد» هم اکنون مجوز استفاده اضطراری را گرفته اند و واکسیناسیون در بیش از ۴۰ کشور جهان شروع شده است.
انگلیس اولین کشوری بود که در هشتم دسامبر واکسیناسیون کووید-۱۹ را آغاز و وزارت بهداشت این کشور اعلام نمود تا یکم ژانویه ۲۰۲۱، مجوز بیش از یک میلیون دوز واکسن فایزر داده شده است.
سازمان پزشکی اروپا (EMA) در ۲۱ دسامبر مجوز استفاده اضطراری از واکسن فایزر را اعلام نمود و نخستین محموله واکسن در ۲۶ دسامبر تحویل داده شد، هدف نهایی واکسینه کردن ۴۵۰ میلیون نفر در ۲۷ کشور عضو این اتحادیه در طول سال ۲۰۲۱ است. اتحادیه اروپا قرارداد خودرا با واکسن های مدرنا و آکسفورد (AstraZeneca) تضمین کرده است.
چین
یکی دیگر از پیشگامان تولید واکسن کووید-۱۹ شرکت داروسازی «سینوواک» در چین است. واکسن کرونای ابداعی این شرکت موسوم به «کروناواک» یک واکسن غیرفعال شده است که از ذرات ویروسی کشته شده استفاده می نماید تا دستگاه ایمنی را در معرض پروتئین های ویروسی قرار دهد بدون آنکه خطر بیماری جدی فرد را تهدید کند.
شرکت های مدرنا و فایزر واکسن های mRNA هستند که در آنها قسمتی از رمز ژنتیکی کروناویروس به داخل بدن تزریق می شود و بدن به ساختن پروتئین های ویروسی- اما نه همه ویروس- واداشته می شود و این پروتئین ها برای تحریک دستگاه ایمنی کافی هستند.
کروناواک از یک روش سنتی تر تولید واکسن استفاده می نماید که بطور موفقی در خیلی از واکسن ها مانند واکسن هاری استفاده شده است.
سینوفارم یک شرکت داروسازی دیگر در چین است که در زمینه تولید واکسن کرونا پیشگام شمرده می شود. این شرکت روز ۳۱ دسامبر بدون ارائه جزئیات اعلام نمود اثربخشی واکسن تولیدی اش به نام BBIBP-CorV برمبنای آنالیز مقدماتی داده های کارآزمایی بالینی مرحله سوم آن ۷۹.۳۴ درصد است.
واکسن کووید-۱۹ ساخت این شرکت داروسازی حالا در چند کشور مجوز استفاده اضطراری را دریافت کرده است.
واکسن سینوفارم مانند واکسن چینی دیگر ساخت شرکت سینوواک با نام «کروناواک»، برمبنای فناوری سنتی ساخت واکسن است که از ویروس غیرفعال شده یا مرده که نمی تواند در سلول های انسانی تکثیر کند، استفاده می نماید تا پاسخ ایمنی را برانگیزد.
سازمان ملی بهداشت چین می گوید میزان کلی عوارض جانبی این واکسن شبیه سایر واکسن های غیرفعال شده است و میزان بروز عوارض جانبی شدید مانند آلرژی بسیار اندک و در حد دو در میلیون است.
یکی از مزیت های عمده واکسن شرکت های چینی سینوواک و سینوفارم این است که می توان آنها را مانند واکسن آکسفورد-آسترازنکا (که از یک ویروس سرماخوردگی شمپانزه بعنوان ناقل ژن های کروناویروس استفاده می کند) در دمای یخچالی استاندارد یعنی ۲ تا ۸ درجه سلسیوس نگهداشت.
این در حالی است که واکسن مدرنا را باید در دمای منهای ۲۰ درجه سلسیوس و واکسن فایزر را باید در دمای منهای ۷۰ درجه سلسیوس نگهداری کرد.
شرکت چینی «کان سینو بیولوژیک» نیز حق ثبت تولید واکسن کرونای خودرا از دولت این کشور دریافت کرد. واکسن کرونای این شرکت که «Ad۵-nCOV» نام دارد حالا در سطحی گسترده همچون در کشورهای عربستان سعودی و روسیه آزمایش می شود.
روسیه
واکسن اسپوتنیک وی اولین واکسن کرونا در روسیه است که آنرا «مرکز پژوهشی همه گیرشناسی و میکروبیولوژی گاملیا» وابسته به وزارت بهداشت روسیه با همکاری وزارت دفاع روسیه می سازد و تا حالا دو میلیون دوز از این واکسن تولید شده است.
این واکسن با سرمایه صندوق سرمایه گذاری های مستقیم روسیه تولید شده است و دولت مسکو برای صادرات این واکسن به کشورهای دیگر یا تولید در خارج از روسیه برنامه ریزی کرده و بیش از ۵۰ کشور جهان برای خرید بیش از ۱.۲ میلیارد دوز از این واکسن ابراز تمایل کرده اند.
روسیه همین طور از واکسن کرونای دیگری به نام EpiVacCorona رونمایی و اعلام نمود که واکسن سومی در این کشور در حال ساخت است که بجای تزریق بوسیله استنشاق مورد استفاده قرار می گیرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه طی کنفرانسی تلویزیونی اعلام نمود که واکسن EpiVacCorona تولید شده توسط شرکت دولتی «وکتور» در «نووسیبیرسک» مورد پذیرش قرار گرفته و به احتمال زیاد از اول سال ۲۰۲۱ به صورت عمومی ارائه می شود.
علاوه بر این ۲ واکسن، متخصصان در دانشگاه فدرال Vernadsky هم از تولید واکسن جدیدی برای کرونا آگاهی داده اند که بجای تزریق می توان آن را بوسیله بینی استنشاق کرد. این نمونه هنوز فازهای آزمایشی را پشت سر نگذاشته است.
هند
کشور هند نیز در این کارزار از سایر کشورها عقب نماند و از تولید واکسن بومی این کشور که توسط شرکت زیست فناوری «بهارات بایوتک» و با همکاری شورای تحقیقات پزشکی هند (ICMR) تولید شده است، آگاهی داد.
این واکسن به شکلی طراحی شده که وقتی افراد هر دوز را دریافت می کنند و دوره ۱۴ روزه بعد از دوز دوم تمام می شود، واکسن محافظت در مقابل کرونا به وجود می آورد.
سازمان نظارت و کنترل بر داروهای هند به واکسن شرکت هندی بهارات بایوتک مجوز استفاده اضطراری داد. رئیس سازمان نظارت و کنترل بر داروی هند اعلام نمود که نتایج آزمایش انسانی واکسن شرکت بهارات بایوتک نشان می دهند، داروی آنها بی خطر است.
به گفته این مقام مسئول، این واکسن ۱۰۰ درصد ایمن است و عوارض جانبی مانند تب خفیف، درد و آلرژی برای هر واکسن شایع است.
ایتالیا
ایتالیا نیز با آغاز آزمایش های انسانی یک واکسن بالقوه برای کووید-۱۹ در روز ۲۴ اوت (سوم شهریور) به کوشش های جهانی دراین زمینه پیوست.
این واکسن بالقوه به نام GRAd-COV۲ با بودجه عمومی توسط شرکت بیوتکنولوژی ایتالیایی ReiThera و توسط پژوهشگران انستیتوی ملی بیماریهای عفونی (INMI) در بیمارستان Spallanzani مستقر در شهر رم، تولید شده است.
آلمان
در آلمان نیز صرف نظر از همراهی شرکت بایون تک با شرکت آمریکایی فایزر، 2 شرکت دیگر نیز در حوزه تولید واکسن کرونا فعالیت دارند.
شرکت «کورواک» توبینگن آلمان اولین مرحله آزمایش کلینیکی خودرا آغاز نموده است. شرکت آلمانی «بایولوژیکا» نیز بر روی یک پروژه تولید واکسن کرونا کار می کند. تولید این شرکت هنوز در مرحله قبل از آزمایش کلینیکی است.
استرالیا
محققان دانشگاه «کوئینزلند» در استرالیا نیز از این تلاش جهانی برای تولید واکسن کرونا عقب نماندند و از تولید یک کاندیدای واکسن کرونا برای مقابله با کووید-۱۹ خبر دادند. واکسن مذکور با همکاری شرکت CSLو دانشگاه کویینزلند توسعه یافته است.
آزمایش بالینی این واکسن در «بریزبن» و «هلند» بر روی ۱۲۰ داوطلب صورت گرفته است؛ آزمایشات این واکسن بر روی حیوانات نیز با موفقیت همراه بوده است. البته استرالیا چندی بعد توسعه این واکسن را متوقف کرد برای اینکه بعد از تزریق آن، دریافت کننده به اشتباه مبتلا به ایدز تشخیص داده می شد.
منبع: رژیم آسان
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب