تهران، دوازدهمین شهر آلوده جهان
رژیم آسان: رییس گروه سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت، آلودگی هوا را چهارمین علت مرگ و میر و دومین علت بیماری هایی نظیر سكته های قلبی و مغزی و سرطان های ریوی خواند و اظهار داشت: شهر تهران از بین ۲۶ شهر آلوده جهان، رتبه ۱۲ را دارد.
دكتر عباس شاهسونی در گفت وگو با ایسنا، درباره تبعات آلودگی هوا بر سلامت اظهار داشت: آلودگی هوا مهم ترین فاكتور خطر محیطی است كه بر سلامت انسان تاثیر می گذارد. آلودگی هوا بعنوان چهارمین عامل مرگ و میر و دومین عامل مبتلا شدن به بیماری های غیرواگیر مانند سكته قلبی، سكته مغزی و سرطان های ریوی در جهان شناخته شده است. به طور كلی ۱۷ درصد از كل مرگ های ناشی از بیماری های غیرواگیر به سبب مواجهه با آلودگی هوا است.
وی اضافه كرد: مطابق آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی به ترتیب ۳۴ درصد از مرگ های ناشی از سكته مغزی، ۲۵ درصد از مرگ های ناشی از بیماری های ایسكمیك قلبی (IHD)، ۳۶ درصد از مرگ های ناشی از سرطان ریه به سبب مواجهه با آلودگی هوای آزاد است.
وی افزود: در همین راستا، چندی قبل سازمان بهداشت جهانی یك كنفرانس جهانی با مشاركت ۹۰ كشور برگزار كرد. طبق گزارشات این كنفرانس هفت میلیون انسان بر اثر آلودگی هوا جان خویش را از دست می دهند و به صورت كلی از هر ۱۰ مرگی كه رخ می دهد، یك مورد مرگ ناشی از آلودگی هواست. همینطور ۹۰ درصد از مردم جهان در مناطقی زندگی می كنند كه میزان غلظت آلاینده های موجود در هوا در این مناطق از رهنمود سازمان جهانی بالاتر است. افرادی كه در شهرهایی با غلظت آلاینده بیشتر از ۲۲ میكروگرم در متر مكعب زندگی می كنند، مانند آن است كه روزانه یك تا دو سیگار مصرف می كنند.
قانون "هوای پاك" چه می گوید؟
شاهسونی در ادامه صحبت هایش به قانون هوای پاك اشاره نمود و اظهار داشت: در سال ۹۶ قانون هوای پاك در مجلس شورای اسلامی تصویب و به دولت ابلاغ گردید. همینطور 10 آیین نامه مربوط به هوای پاك در شهریور و مهرماه امسال در هیئت وزیران تصویب و ابلاغ گردید. هوای پاك، قانون بسیار جامعی است و در آیین نامه های مربوطه جزئیات چگونگی فعالیت حمل و نقل، سوخت، صنایع و... به صورت جداگانه تدوین شده است كه اگر به خوبی اجرا شود، بطور قطع شاهد كاهش چشمگیر آلودگی هوا خواهیم بود.
وی یا بیان اینكه بررسی ها نشان می دهند كه روزهای هوای پاك شهر تهران امسال در این مقطع زمانی نسبت به سال گذشته، افزایش یافته است، اضافه كرد: این در حالیست كه همچنان غلظت آلاینده های هوا در تهران سه برابر رهنمود سازمان بهداشت جهانی است؛ چراكه طبق رهنمود سازمان بهداشت جهانی، میزان غلظت ذرات معلق كوچكتر از2.5 میكرون باید ۱۰میكروگرم در متر مكعب باشد.
رییس گروه سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت اضافه كرد: در همین راستا سازمان بهداشت جهانی در كنفرانس آلودگی هوا، با همكاری بانك جهانی و چند سازمان بین المللی، كمپینی با نام تنفس زندگی راه اندازی كرده است. هدف این كمپین این است كه كشورها و شهرهایی كه به آن پیوسته اند، بتوانند تا سال ۲۰۳۰ كیفیت هوای تنفسی ساكنین در كشور یا شهر مورد نظر را به مقادیر رهنمود سازمان بهداشت جهانی برسانند.
طرح جدید ترافیك تهران، آخر بخش آلودگی نیست
شاهسونی درباره اثربخشی طرح جدید ترافیك در كاهش آلودگی هوا هم اظهار داشت: درطرح جدید ترافیك، داشتن معاینه فنی الزامی است كه می تواند در كاهش آلودگی هوا كمك كننده باشد، اما به این معنا نیست كه اجرای این طرح تمام كننده آلودگی است. با یك راه كار و یك طرح نمی توان آلودگی هوا را كاهش داد، در این راستا باید تمام شهروندان احساس مسئولیت كنند. هر چه آلودگی كاهش پیدا كند به نفع خود مردم است و تعداد مراجعین به مراكز درمانی، سكته های قلبی و مغزی كاسته می شود.
وی در ادامه با اشاره به اینكه آلودگی هوا هزینه های اقتصادی زیادی هم بر جامعه تحمیل می كند، اظهار داشت: بانك جهانی در سال ۲۰۱۶ گزارشی در خصوص هزینه هایی كه آلودگی هوا بر سیستم بهداشت و درمان جامعه تحمیل می كند، ارائه نمود. بر مبنای آن هزینه های اقتصادی و مرگ ناشی از آلودگی هوا، در شهر تهران ۲.۶ میلیارد دلار است و شهر تهران بین ۲۶ شهر آلوده جهان رتبه ۱۲ را دارد.
7 عارضه مهم آلودگی هوا در كودكان
شاهسونی با اشاره به اینكه اگر مردم همكاری كنند می توان با اجرای طرح های جدید، میزان آلودگی هوا را كاهش داد، اظهار داشت: آلودگی هوا، تمام جوامع خصوصا كودكان را تحت تاثیر قرار می دهد. كودكان جزو نسل آینده كشور و گروه های حساس هستند و عوارض آلودگی بر كودكان مثل كاهش وزن زمان تولد، افزایش اختلالات طیف اوتیسم، بیش فعالی، كاهش رشد مغز، افزایش عفونت های حاد دستگاه تحتانی تنفسی، تشدید علائم آسم و افزایش بروز سرطان خون (لوسمی)كاملا شناخته شده است. سالیانه به طور تقریبی ۶۰۰ هزار كودك زیر پنج سال در دنیا به سبب مواجهه با آلودگی هوا جان خویش را از دست می دهند. از هر چهار مرگی كه در كودكان زیر پنج سال رخ می دهد، یك مورد مرگ به سبب عوامل محیطی است.
تعطیلی مقطعی مدارس؛ آری یا خیر؟
رییس گروه سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت درباره تعطیلی مقطعی مدارس در زمان تشدید آلودگی هوا، اظهار داشت: زمانیكه شرایط آلودگی هوا به حد اضطرار برسد، دو راه را پیش رو داریم؛ یكی كاهش منابع آلاینده هوا و دیگری كاهش مواجهه. هدف تعطیلی مدارس هم كاهش مواجهه كودكان است. همینطور در شهر تهران تعداد زیادی دانش آموز داریم كه روزانه برای رفت وآمد به مدرسه، بار ترافیكی زیادی را تولید می كنند. هدف دیگر تعطیلی مدارس كاهش بار ترافیكی و آلاینده هاست. اما امیدواریم با اقداماتی كه سایر ارگان ها انجام می دهند، امسال شاهد این مورد نباشیم.
عوارض مرگبار "گرد و غبار"
شاهسونی در بخش دیگری از صحبت هایش درباره عوارض ناشی از ذرات معلق گردوغبار در شهرهای جنوبی كشور، اظهار داشت: ذرات معلق گردوغبار باعث افزایش مرگ بیماران تنفسی و رجوع افراد به مراكز بهداشتی _ درمانی می گردد. بر مبنای مطالعات وزارت بهداشت، میانگین درصد مرگ ومیر و رجوع به بیمارستان ها در شهرهای در معرض ذرات گرد و غبار بیشتر از شهرهای آلوده به آلاینده های ناشی از ترافیك است.
بودجه ای كه به وزارت بهداشت نرسید
وی با اشاره به اینكه در زمان رخداد طوفان های گرد و غباری، سیستم خدمات رسانی وزارت بهداشت شامل بیمارستان ها، اورژانس و مراكز بهداشتی و درمانی تاثیر زیادی می پذیرند و متحمل هزینه می شوند، اضافه كرد: زمانی كه طوفان گردوغباری رخ می دهد، بیمارستان ها، درمانگاه ها و اورژانس به مردم خدمات می دهند. با عنایت به طرح تحول سلامت، كل هزینه ها بر عهده دولت و وزارت بهداشت است. طبق ماده هفت آیین نامه اجرایی قانون گرد و غبار، دولت باید به وزارت بهداشت كمك نماید و بیمارستان ها و مراكز درمانی را تجهیز كند، اما تابحال علیرغم پیگیری هایی كه انجام شده، در این راستا از محل بودجه های تخصیص یافته به ستاد گرد و غبار به وزارت بهداشت و درمان بودجه ای تخصیص نداده اند.
وی اضافه كرد: در جلسات متعدد، مبحث آلودگی گرد و غبار را بررسی كردیم. امیدواریم با اقداماتی كه مقرر است سازمان جنگل ها با همكاری سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت نیرو و وزارت جهاد كشاورزی انجام می دهند، شاهد كاهش ذرات گرد و غبار در شهرهایی مانند زابل، اهواز و استان سیستان بلوچستان و سایر استان های غربی و جنوب غربی كشور باشیم.
وی در انتها تصریح كرد: كاهش آلودگی با همكاری خود شهروندان انجام می گردد. ازاین رو از آنها می خواهیم با استفاده از وسایل نقلیه عمومی در این كار به ما كمك كنند و شهرداری هم باید در افزایش دسترسی عموم مردم به وسایل نقلیه عمومی و از رده خارج كردن اتوبوس ها و مینی بوس های فرسوده اقدام نماید. در غیر این صورت امسال هم در ایام سرد كه همراه با وارونگی است، شاهد تشدید آلودگی هوا و به خطر افتادن سلامت مردم خواهیم بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب