لاغری سریع، مرگ آرام!

لاغری سریع، مرگ آرام! رژیم آسان: با افزایش تقاضا برای داروی لاغری مونجارو (تیرزپاتاید) در بازار قاچاق، سازمان غذا و دارو هشدار داد؛ این دارو فاقد مجوز رسمی است.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری مهر، در سالیان اخیر، همزمان با افزایش آگاهی عمومی درباره ی چاقی، دیابت و سبک زندگی سالم، تمایل به استفاده از داروهای کاهنده وزن خصوصاً در بین اقشار جوان و میانسال جامعه رشد رو به ازدیادی داشته است. این تقاضا، بااینکه از دغدغه های قابل توجه سلامت فردی نشأت می گیرد، اما در سایه نبود آگاهی کافی، زمینه ساز سوءاستفاده های خطرناک نیز شده است. یکی از نمونه های نگران کننده این روند، رواج مصرف قاچاق و خودسرانه داروی «مونجارو» (تیرزپاتاید) است؛ دارویی که بدون طی مراحل قانونی وارد کشور شده و الان با تبلیغات گمراه کننده و قیمت های نجومی، سلامت مردم را هدف قرار داده است. در پی افزایش هشداردهنده مصرف و توزیع بدون مجوز داروی «مونجارو» با نام ژنریک تیرزپاتاید (Tirzepatide)، سازمان غذا و داروی کشور با صدور اطلاعیه ای رسمی، زنگ خطر گسترش یک پدیده نگران کننده در عرصه سلامت عمومی را به صدا درآورد. این دارو که بدون طی مراحل قانونی و دریافت مجوزهای لازم، بصورت قاچاق و از مبادی غیررسمی وارد کشور شده، بگفته این سازمان نه فقط در لیست داروهای مجاز ثبت نشده، بلکه نگهداری و مصرف ناصحیح آن می تواند نتایج خطرناک و حتی جبران ناپذیری برای بیماران داشته باشد.
دارویی پیچیده با تأثیرگذاری دوگانه؛ بازی با جان بیماران تیرزپاتاید، دارویی نسبتاً جدید در عرصه درمان دیابت نوع ۲ و چاقی است که ابتدا توسط شرکت آمریکایی «Eli Lilly» با نام تجاری مونجارو تولید شد. این دارو با اثرگذاری بر دو گیرنده متفاوت (GLP-1 و GIP)، می تواند در کنترل سطح قند خون و کاهش وزن مؤثر باشد. اثربخشی این دارو باعث شده است که در خیلی از کشورهای پیشرفته با نظارت کامل پزشک و فقط برای بیمارانی با شاخص توده بدنی مشخص تجویز شود. با این وجود، در کشور ما روندی متفاوت درحال وقوع است. برخی افراد سودجو با قاچاق این دارو و تبلیغ آن در فضای مجازی و برخی مراکز غیرمجاز، در عمل زمینه ساز استفاده خودسرانه و غیرعلمی از «مونجارو» شده اند؛ اقدامی که می تواند منجر به لطمه های جدی جسمی و روانی شود. تجارت سیاه با برچسب «سلامت»؛ تا ۵۰ میلیون تومان برای هر قلم برخی افراد و مراکز فاقد مجوز قانونی، این دارو را با قیمت هایی گزاف تا ۵۰ میلیون تومان برای تنها یک قلم در ماه به فروش می رسانند. سودجویی از دغدغه های سلامت و کاهش وزن مردم، خصوصاً در بین جوانان و بانوان، باعث شده است بازار سیاه گسترده ای پیرامون این دارو شکل گیرد؛ بازاری که نه تحت نظارت است، نه تضمینی برای اصالت کالا دارد. قسمتی از داروهای عرضه شده در این بازار جعلی هستند و با ظاهری مشابه داروی اصلی، سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازند. سازمان غذا و دارو نیز ضمن تأیید این مساله اعلام نموده که گزارش هایی از وجود نمونه های جعلی این دارو در کشور به دست رسیده است.
زنجیره سرد، حلقه ای حیاتی در اثربخشی دارو از دیگر نگرانی های مطرح شده توسط سازمان غذا و دارو، موضوع حساسیت بالای این دارو نسبت به شرایط نگهداری است. «مونجارو» باید در زنجیره سرد، یعنی در دمای خاص یخچالی، نگهداری و حمل شود. کوچک ترین اختلال در این زنجیره می تواند منجر به افت کیفیت و اثربخشی دارو شود. این مساله خصوصاً در مورد داروهای قاچاق، که از کانال های نامطمئن و غیرپزشکی وارد کشور می شوند، احتمال خطر را چندین برابر می افزاید. تیرزپاتاید دارویی است که با اثرگذاری بر دو گیرنده هورمونی مختلف در بدن، هم به کاهش قند خون کمک کرده و هم سبب کاهش اشتها و وزن می شود. این دارو بتازگی در بعضی کشورهای توسعه یافته تأیید شده و فقط برای بیماران خاص و تحت کنترل دقیق پزشکی تجویز می شود. با این وجود، در ایران مصرف آن بیشتر در بین افرادی رواج یافته که فقط بدنبال کاهش وزن سریع هستند، آن هم بدون آگاهی از عوارض احتمالی و بدون تجویز پزشک متخصص عوارض خودرا دارد. لاغری با چهره ای فریبنده و پیامدهایی خطرناک یکی از نگران کننده ترین ابعاد ماجرا، ایجاد بازار سیاه و تجارت غیرقانونی این دارو است و هر قلم از این فرآورده قاچاق، با بسته بندی های فریبنده و اغلب مشابه نسخه های اصلی، به قیمت هایی تا ۵۰ میلیون تومان در ماه به فروش می رسد. این در حالیست که هیچ نوع نظارت علمی یا بهداشتی بر نحوه نگهداری، حمل و نقل یا اصالت این داروها وجود ندارد. یکی از نکات مهم در مورد «مونجارو»، لزوم رعایت دقیق «زنجیره سرد» برای حفظ اثربخشی آنست. دارو باید در وضعیت دمایی خاصی نگهداری شود و هرگونه اختلال در این پروسه می تواند منجر به تخریب ساختار دارو و حتی بروز واکنش های مضر در بدن شود. مصرف خودسرانه تیرزپاتاید می تواند با عوارضی جدی همراه باشد. همچون این عوارض می توان به تهوع شدید، اسهال، یبوست، التهاب لوزالمعده، اختلال عملکرد کلیه، افت شدید قند خون و در بعضی موارد نادر، احتمال افزایش ریسک ابتلاء به سرطان تیروئید اشاره نمود. این دارو به هیچ وجه جهت استفاده عمومی و بدون نسخه طراحی نشده و تجویز آن نیازمند بررسی کامل وضعیت جسمی فرد، شاخص توده بدنی، عملکرد کلیه و کبد و وجود بیماریهای زمینه ای است. نقش فضای مجازی در رواج تبلیغات گمراه کننده یکی از عوامل اصلی گسترش مصرف خودسرانه «مونجارو»، تبلیغات اغواکننده در فضای مجازی است. صفحاتی در اینستاگرام، تلگرام و سایر پلت فرم ها با ادعاهای اغراق آمیز درباره ی لاغری سریع و بدون بازگشت، مخاطبان را به استفاده از این دارو تشویق می کنند. این در حالیست که طبق تحقیقات علمی، تیرزپاتاید در صورت مصرف ناصحیح می تواند منجر به عوارضی چون تهوع، اسهال، افت شدید قند خون، التهاب لوزالمعده، مشکلات کلیوی و حتی بستری شدن در بیمارستان شود.
توصیه نامه سلامت؛ هشدار به مردم و مسئولان سازمان غذا و دارو با تکیه بر لزوم مراجعه مردم به پزشکان متخصص و دارای صلاحیت، اعلام نموده است که هرگونه مصرف داروهای مربوط به کاهش وزن یا درمان دیابت باید تحت نظر مستقیم پزشک صورت گیرد. این سازمان همین طور از مردم خواسته تا در صورت مشاهده تبلیغات یا فروش غیرقانونی این دارو در فضای مجازی یا محلهای غیررسمی، موضوع را بوسیله سامانه ۱۹۰ اطلاع دهند. تدوین سیاستهای بازدارنده و رصد فعال بازار دارو در کنار اطلاع رسانی عمومی، کارشناسان براین باورند که سیاست گذاران سلامت باید با نگاهی فعال تر، نسبت به کنترل مبادی ورود داروهای قاچاق، شناسایی باندهای توزیع و تدوین قوانین بازدارنده اقدام نمایند. همین طور راه اندازی پلت فرم های رسمی برای مشاوره آنلاین در عرصه کاهش وزن، می تواند دست سودجویان را از این بازار کوتاه کند. سازمان غذا و دارو به مردم هشدار داده است که از مصرف هرگونه دارو یا فرآورده ای که خارج از شبکه رسمی و بدون تأیید این سازمان عرضه می شود، بطور جدی اجتناب کنند. این سازمان همین طور بر ضرورت مراجعه به پزشکان متخصص در حوزه مدیریت وزن و درمان دیابت تاکید کرده و از مردم خواسته تا در صورت مشاهده موارد فروش یا تبلیغ این دارو در فضای مجازی یا مراکز غیرمجاز، بوسیله سامانه ۱۹۰ اطلاع رسانی کنند. به گزارش رژیم آسان به نقل از مهر، سازمان غذا و دارو، متخصصان غدد و تغذیه، و نهادهای درمانی همگی بر یک نکته تاکید دارند؛ مصرف هرگونه داروی کاهش وزن، بدون تجویز پزشک متخصص، اقدامی پرریسک و خطرناکست و تیرزپاتاید دارویی نیست که فقط با نیت لاغر شدن بتوان آنرا وارد بدن کرد. نتایج مصرف خودسرانه آن نه فقط کوتاه مدت نیستند، بلکه در بعضی موارد ممکنست تا سال ها اثرات منفی خودرا بر سلامت فرد برجای گذارند. در شرایطی که سوداگران سلامت از بی اطلاعی مردم بهره برداری می کنند، اطلاع رسانی، افزایش آگاهی عمومی و مراقبت فردی می تواند سد مؤثری در مقابل فاجعه ای خاموش باشد.


منبع:

1404/02/16
10:57:00
5.0 / 5
28
تگهای خبر: آنلاین , بیمار , بیماری , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها

رژیم آسان - easy Diet
easydiet.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رژیم آسان محفوظ است

رژیم آسان

رژیم غذایی لاغری آسان

رژیم آسان، راهی برای تغییر دائمی سبک زندگی و رسیدن به سلامتی پایدار. سلامتی و تناسب اندام، آسان تر از همیشه