سرطان مغز چیست

سرطان مغز چیست بر اساس تحقیقات انجام شده و شواهد موجود، بیش از 120 نوع تومور مغزی بر اساس بافت های مغزی که روی آنها تأثیر می گذارد، وجود دارد.


تومور مغزی چیست؟

تومور مغزی رشد سلول های غیر طبیعی در مغز است. آناتومی مغز بسیار پیچیده است و بخش‌های مختلفی مسئول عملکردهای مختلف سیستم عصبی هستند. تومورهای مغزی می توانند در هر قسمت از مغز یا جمجمه از جمله پوشش محافظ آن، قسمت زیرین مغز (پایه جمجمه)، ساقه مغز، سینوس ها و حفره بینی و بسیاری از نواحی دیگر ایجاد شوند. بیش از 120 نوع مختلف تومور وجود دارد که بسته به بافتی که از آن منشأ می گیرند، می توانند در مغز ایجاد شوند.

تومورهای مغزی خطرناک هستند زیرا می توانند بر قسمت های سالم مغز فشار وارد کنند یا به آن نواحی گسترش یابند. برخی از تومورهای مغزی نیز می توانند سرطانی شوند. اگر جریان مایع در اطراف مغز را مسدود کنند، می توانند مشکلاتی ایجاد کنند که می تواند منجر به افزایش فشار داخل جمجمه شود. برخی از انواع تومورها می توانند از طریق مایع نخاعی به مناطق دوردست مغز یا ستون فقرات پخش شوند.

باید توجه داشت که همه سرطان های مغز تومور هستند، اما همه تومورهای مغز سرطانی نیستند. تومورهای غیرسرطانی مغز را تومورهای خوش خیم مغز می نامند. تومورهای خوش خیم مغز معمولاً به کندی رشد می کنند، مرزهای مشخصی دارند و به ندرت گسترش می یابند، اما تومورهای خوش خیم هم می توانند خطرناک باشند. نمونه هایی از تومورهای خوش خیم معمولی عبارتند از مننژیوم، شوانوم دهلیزی و آدنوم هیپوفیز.

تومورهای بدخیم مغز سرطانی هستند. آنها معمولاً به سرعت رشد می کنند و به ساختارهای سالم مغز اطراف حمله می کنند. سرطان مغز به دلیل تغییراتی که در ساختارهای حیاتی مغز ایجاد می کند، می تواند تهدید کننده زندگی باشد. برخی از نمونه‌های تومورهای بدخیم که در مغز یا نزدیک آن منشا می‌گیرند عبارتند از نوروبلاستوما بویایی، کندروسارکوم و مدولوبلاستوما.

 

مکان های تومور مغزی

تومورهای مغزی می توانند در هر بخشی از مغز ایجاد شوند، اما مناطق خاصی وجود دارد که تومورهای خاص در آنها شکل می گیرد:

  • مننژیوم در مننژها، پوشش محافظ مغز، تشکیل می شود.
  • تومور هیپوفیز در غده هیپوفیز ایجاد می شود.
  • تومور مدولوبلاستوما از مخچه یا ساقه مغز ایجاد می شود.
  • تومور پایه جمجمه در قسمت زیرین مغز رشد می کند که به آن قاعده جمجمه می گویند.

سایر تومورهای مغزی با انواع سلول هایی که از آنها ساخته شده اند توصیف می شوند. به عنوان مثال، گلیوم ها از سلول های گلیال تشکیل شده اند.

 

علائم تومور مغزی

بخش‌های مختلف مغز عملکردهای مختلفی را کنترل می‌کنند، بنابراین علائم تومور مغزی بسته به محل تومور متفاوت است. به عنوان مثال، تومور مغزی واقع در مخچه در پشت سر ممکن است باعث ایجاد مشکل در حرکت، راه رفتن، تعادل و هماهنگی شود.

به طور کلی، شایع ترین علائم تومور مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سردرد
  • تشنج یا تشنج
  • مشکل در فکر کردن، صحبت کردن یا یافتن کلمات
  • شخصیت یا رفتار تغییر می کند
  • ضعف، بی حسی یا فلج در یک قسمت یا یک طرف بدن
  • از دست دادن تعادل، سرگیجه یا بی ثباتی
  • از دست دادن شنوایی
  • بینایی تغییر می کند
  • سردرگمی و سردرگمی
  • از دست دادن حافظه

 

توجه کنید که تومورهای مغزی همیشه علائمی ایجاد نمی کنند. در واقع، شایع ترین تومور مغزی در بزرگسالان، مننژیوما، اغلب آنقدر آهسته رشد می کند که مورد توجه قرار نمی گیرد. تومورها ممکن است شروع به ایجاد علائم نکنند تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شوند که با بافت های سالم داخل مغز تداخل ایجاد کنند.

 

درمان تومور مغزی

رایج ترین روش برای درمان تومور مغز، جراحی است. برای برخی از تومورها، برداشتن جراحی و نظارت مداوم ممکن است تنها درمان مورد نیاز باشد. روش‌های جراحی رایج برای برداشتن تومور مغزی شامل کرانیوتومی، نورواندوسکوپی، فرسایش لیزری و لیزر درمانی حرارتی بینابینی است.

شیمی درمانی و پرتودرمانی را می توان برای درمان سرطان مغز با کمک به کوچک شدن تومور، کاهش سرعت رشد و یا جلوگیری از بازگشت آن استفاده کرد. پرتودرمانی خارجی، رادیوسرجری استریوتاکتیک و پروتون درمانی برخی از پرتودرمانی‌های تومور مغزی هستند.

 

ایران سرطان یک پایگاه آموزشی، اطلاع‌رسانی و مشاوره‌ای است که سعی دارد در تمامی مراحل درمان درکنار شما عزیزان باشد.

1400/09/20
20:24:21
5.0 / 5
1263
تگهای خبر: رپورتاژ , آموزش , جراحی , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۱
رژیم آسان - easy Diet
easydiet.ir - حقوق مادی و معنوی سایت رژیم آسان محفوظ است

رژیم آسان

رژیم غذایی لاغری آسان